Vallastaden, Linköping

BkkAB har dimensionerat stommen för Insikten 3 samt gjort grundläggningen för designradhuset i Vallastaden i Linköping.

Arkitekt: Kjellgren Kaminsky Architecture

Linköpings nya stadsdel Vallastaden anlades för bostadsutställningen 2017. Här har Kjellgren Kaminsky Architecture uppfört två projekt med höga hållbarhetsambitioner. Designradhuset uppfyller passivhusstandard medans flerbostadshuset, insikten 3 är ett plusenergihus som producerar mer energi än det förbrukar.

Designradhuset rymmer fyra lägenheter som likt kusiner är lika men olika. Volymerna har synligt släktskap i fasadplattornas kulörer och uttryck men skiljer sig åt i form och fasadmönster. Varje bostad har en liten förträdgård och en trädgård med uteplats. Förrådsbyggnaderna har sedumtak och fasaden är behandlad med ett miljövänligt kiselbaserat skydd som grånar med åren. Tredje våningen har högt i tak och kan användas som ateljé, lekrum eller ytterligare sovrum. Varje bostad har ett eget tema som syns i kök- och badrumsinredningen.

Flerbostadshuset hämtar i sin arkitektur inspiration från det gamla Linköping med de vackra fönsteromfattningarna som är typiska för stenstaden, ofta varierade från våning till våning. Bostäderna är ljusa med gott om förvaring. Lägenheterna i det högre entréplanet har sovloft.

Läs mer om dessa två, och många andra fina projekt på Kjellgren Kaminsky Architectures hemsida.